Hala udojowa co trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać?
Dodano: 27.10.2022, 12:17
Hala udojowa to niemała inwestycja, jednak wydaje się i tak dużo bardziej korzystnym finansowo rozwiązaniem w stosunku do robotów udojowych, koszt tych drugich potrafi być trzykrotnie wyższy.
Hala udojowa to niemała inwestycja, jednak wydaje się i tak dużo bardziej korzystnym finansowo rozwiązaniem w stosunku do robotów udojowych, koszt tych drugich potrafi być trzykrotnie wyższy.
Typy systemów udojowych
W zależności od sposobu utrzymania krów wyróżniamy trzy główne typy systemów doju krów.
Dojarki bańkowe oraz rurociągowe wykorzystujemy w oborach uwięziowych, gdzie krowy nie mają możliwości swobodnego przemieszczania się. Innym typem są obory wolnostanowiskowe i wolnowybiegowe, w takich oborach bydło swobodnie przemieszcza się w obrębie budynku, w wyznaczonych do tego obszarach, a nawet poza jego obręb. Tu zastosowanie mają roboty udojowe oraz hale udojowe, tzw. dojarnie. Wybór systemu udojowego w dużej mierze uzależniony jest także od wielkości stada krów w gospodarstwie.
Rodzaje hal udojowych
Hala udojowa to wydzielone pomieszczeni, w którym przeprowadzamy wszystkie czynności związane z mechanicznym pozyskaniem i obróbką mleka. Proces doju jest w dużej mierze zmechanizowany, zwierzęta są przepędzane do tzw. poczekalni, gdzie oczekują na właściwy proces doju i podanie pasz treściwych. System automatycznych bramek wpuszcza do hali udojowej odpowiednią ilość zwierząt w zależności od ilości stanowisk udojowych. Po zajęciu przez krowę wolnego stanowiska następuje właściwy proces doju podczas którego analizowane są parametry mleka i na tej podstawie zwierzę otrzymuje odpowiednio zbilansowaną paszę, która jest pobierana podczas procesu zdajania. Rozróżniamy cztery rodzaje hal udojowych: rybia ość, bok w bok, tandem i karuzela.
Rybia ość czy karuzela?
Wybór rodzaju hali udojowej jest uzależniony od wielkości pogłowia w stadzie. Najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest system udojowy typu rybia ość. Stanowiska doju są ustawione ukośnie w dwóch rzędach. Po zajęciu miejsca przez krowę następują kolejno czynności związane z dojem właściwym czyli dezynfekcja wymienia, założenie aparatu udojowego na strzyki, dój właściwy, zdjęcie aparatu i zabezpieczenie wymienia. Karuzela to system, gdzie dój odbywa się na platformie, która podczas jednego procesu obraca się o 360o. W zależności od tego jak usytuowane są stanowiska możemy wyróżnić trzy typy: rototandem, rotolaktor oraz unilaktor.
Zalety i wady
Zaletą hali udojowej jest znaczne ograniczenie, nawet do 50%, nakładów pracy osób uczestniczących w procesie udoju. Kolejna zaleta to znaczne ograniczenie czasu pracy i skrócenie procesu pozyskiwania mleka. Niewątpliwą korzyścią jest również poprawa warunków pracy dojarza, mniejszy wysiłek fizyczny oraz mniejsza możliwość urazów, brak konieczności przemieszczania się pomiędzy zwierzętami. Hala udojowa pozwala zautomatyzować wiele procesów, które w efekcie mają wpływ na pozyskanie lepszej jakości produktu końcowego jakim jest mleko. Wadą, jeżeli tak możemy powiedzieć jest wysoki koszt budowy i wyposażenia hali. Przed podjęciem ostatecznej decyzji należy dobrze rozważyć wszystkie za i przeciw.
Opracowanie: AP
Typy systemów udojowych
W zależności od sposobu utrzymania krów wyróżniamy trzy główne typy systemów doju krów.
Dojarki bańkowe oraz rurociągowe wykorzystujemy w oborach uwięziowych, gdzie krowy nie mają możliwości swobodnego przemieszczania się. Innym typem są obory wolnostanowiskowe i wolnowybiegowe, w takich oborach bydło swobodnie przemieszcza się w obrębie budynku, w wyznaczonych do tego obszarach, a nawet poza jego obręb. Tu zastosowanie mają roboty udojowe oraz hale udojowe, tzw. dojarnie. Wybór systemu udojowego w dużej mierze uzależniony jest także od wielkości stada krów w gospodarstwie.
Rodzaje hal udojowych
Hala udojowa to wydzielone pomieszczeni, w którym przeprowadzamy wszystkie czynności związane z mechanicznym pozyskaniem i obróbką mleka. Proces doju jest w dużej mierze zmechanizowany, zwierzęta są przepędzane do tzw. poczekalni, gdzie oczekują na właściwy proces doju i podanie pasz treściwych. System automatycznych bramek wpuszcza do hali udojowej odpowiednią ilość zwierząt w zależności od ilości stanowisk udojowych. Po zajęciu przez krowę wolnego stanowiska następuje właściwy proces doju podczas którego analizowane są parametry mleka i na tej podstawie zwierzę otrzymuje odpowiednio zbilansowaną paszę, która jest pobierana podczas procesu zdajania. Rozróżniamy cztery rodzaje hal udojowych: rybia ość, bok w bok, tandem i karuzela.
Rybia ość czy karuzela?
Wybór rodzaju hali udojowej jest uzależniony od wielkości pogłowia w stadzie. Najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest system udojowy typu rybia ość. Stanowiska doju są ustawione ukośnie w dwóch rzędach. Po zajęciu miejsca przez krowę następują kolejno czynności związane z dojem właściwym czyli dezynfekcja wymienia, założenie aparatu udojowego na strzyki, dój właściwy, zdjęcie aparatu i zabezpieczenie wymienia. Karuzela to system, gdzie dój odbywa się na platformie, która podczas jednego procesu obraca się o 360o. W zależności od tego jak usytuowane są stanowiska możemy wyróżnić trzy typy: rototandem, rotolaktor oraz unilaktor.
Zalety i wady
Zaletą hali udojowej jest znaczne ograniczenie, nawet do 50%, nakładów pracy osób uczestniczących w procesie udoju. Kolejna zaleta to znaczne ograniczenie czasu pracy i skrócenie procesu pozyskiwania mleka. Niewątpliwą korzyścią jest również poprawa warunków pracy dojarza, mniejszy wysiłek fizyczny oraz mniejsza możliwość urazów, brak konieczności przemieszczania się pomiędzy zwierzętami. Hala udojowa pozwala zautomatyzować wiele procesów, które w efekcie mają wpływ na pozyskanie lepszej jakości produktu końcowego jakim jest mleko. Wadą, jeżeli tak możemy powiedzieć jest wysoki koszt budowy i wyposażenia hali. Przed podjęciem ostatecznej decyzji należy dobrze rozważyć wszystkie za i przeciw.
Opracowanie: AP