Kompleksowość rolnictwa regeneratywnego
Dodano: 02.09.2025, 13:33
Jedną z koncepcji, która ma działać na rzecz ochrony i odbudowy ekosystemów wodnych oraz zrównoważonego ich wykorzystywania i zapewnienia czystej wody jest strategia rolnictwa regeneratywnego.
Ludzkie życie, przyroda, ale też gospodarka i bezpieczeństwo żywnościowe nie mogą przetrwać bez wody. Niestety w związku ze zmianami klimatu susze występują coraz częściej, a okresy niedoboru wody wydłużają się, co doprowadza do obniżki plonów roślin uprawnych od kilku do nawet kilkudziesięciu procent.
Rolnictwo regeneratywne to holistyczne podejście do uprawy i hodowli, którego celem jest odtwarzanie i poprawa zdrowia gleby, ekosystemów oraz bioróżnorodności. Dąży do poprawy właściwości gleby, zwiększenia jej żyzności i zdolności do sekwestracji węgla, jednocześnie redukując zależność od syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Kluczowe metody obejmują minimalizację uprawy roli, stosowanie roślin okrywowych, zwiększanie różnorodności gatunków oraz – co bardzo istotne – retencję wody czyli Zbieranie i zatrzymywanie wody deszczowej w glebie. Głównym założeniem rolnictwa regeneratywnego jest również integracja produkcji zwierzęcej i roślinnej.
Stosowanie tego rodzaju praktyk prowadzi do szeregu korzyści takich jak wyższa jakość żywności i paszy, oszczędność energii oraz wsparcie walki ze zmianami klimatu.
Opracowanie BM
Rolnictwo regeneratywne to holistyczne podejście do uprawy i hodowli, którego celem jest odtwarzanie i poprawa zdrowia gleby, ekosystemów oraz bioróżnorodności. Dąży do poprawy właściwości gleby, zwiększenia jej żyzności i zdolności do sekwestracji węgla, jednocześnie redukując zależność od syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Kluczowe metody obejmują minimalizację uprawy roli, stosowanie roślin okrywowych, zwiększanie różnorodności gatunków oraz – co bardzo istotne – retencję wody czyli Zbieranie i zatrzymywanie wody deszczowej w glebie. Głównym założeniem rolnictwa regeneratywnego jest również integracja produkcji zwierzęcej i roślinnej.
Stosowanie tego rodzaju praktyk prowadzi do szeregu korzyści takich jak wyższa jakość żywności i paszy, oszczędność energii oraz wsparcie walki ze zmianami klimatu.
Opracowanie BM