Na jakie cechy gatunków pomidorów zwrócić uwagę w uprawie polowej.
Dodano: 23.04.2021, 00:00
Przed nowym sezonem spotkań polowych mniej doświadczonym producentom podpowiadamy, na jakie cechy poszczególnych gatunków powinni zwracać uwagę. Żeby patrzeć i widzieć. Dziś zapraszamy na poletka pomidorowe.
Przed nowym sezonem spotkań polowych mniej doświadczonym producentom podpowiadamy, na jakie cechy poszczególnych gatunków powinni zwracać uwagę. Żeby patrzeć i widzieć. Dziś zapraszamy na poletka pomidorowe.
Corocznie na różnych pokazach polowych producenci pomidorów dla przemysłu mogą zapoznać się z nowościami odmianowymi. Niestety, nie wszystkie takie prezentacje pozwalają na obiektywną ocenę odmian. Dobrze, jeżeli w jednym miejscu możemy zobaczyć odmiany różnych firm nasiennych, a pokaz przygotowano zgodnie z chociażby podstawami doświadczalnictwa, tzn. jest kilka powtórzeń rozlosowanych poletek.
Oglądając poletka zawsze należy pamiętać, że oceniamy rośliny w danym miejscu, uprawiane w konkretnych warunkach klimatyczno-glebowych, gdzie zastosowano określone zabiegi agrotechniczne, nawożenie i ochronę. Dlatego ważne jest, żeby organizator ujawnił zastosowane nawożenie, ochronę i chociaż ogólnie warunki atmosferyczne w czasie uprawy. Pokazy organizowane są w pełni owocowania i umożliwiają jednorazową ocenę, dlatego na ich podstawie nie uzyskamy pełnego obrazu właściwości prezentowanych odmian. W miarę obiektywną ocenę dają dopiero obserwacje wieloletnie (minimum trzy lata) w różnych warunkach klimatycznych i rejonach uprawy.
Do zbioru kombajnem
@G:W najbliższych latach głównym kryterium wyboru odmiany dla przemysłu będzie jej przydatność do mechanicznego zbioru. Dlatego potrzebne będą odmiany o owocach twardych (jędrnych), łatwo odrywających się od szypułki i równocześnie dojrzewających. Twardość owoców mierzy się penetrometrem, ale na oglądanych poletkach, przy odpowiedniej wprawie, można ocenić twardość owocu, nagniatając go palcami. Należy przy tym zwrócić uwagę na najbardziej dojrzałe owoce (zwykle są bardziej miękkie).
Zawsze, nawet przy dużej równoczesności dojrzewania, w momencie zbioru część owoców będzie przejrzała, a część zielona. Zbyt miękkie owoce mogą ulec uszkodzeniu w czasie zbioru kombajnem lub w transporcie. Odmiany zalecane do mechanicznego zbioru mają zwykle szypułki bez warstwy odcinającej (bez kolanka). Czasami zgrubienie na szypułce występuje, ale szypułka nie łamie się w tym miejscu i owoc odrywa się bez zielonych pozostałości po kielichu (fałszywe kolanko). Ważne jest także, żeby miejsce zrośnięcia się szypułki i owocu było możliwie małe, bo wtedy owoce łatwiej się odrywają. Cechę tę można sprawdzić, zrywając ręcznie kilka owoców lub próbując otrząsnąć owoce z pędu.
Intensywnie wybarwione
Producenci owoców do konserwowania w całości zwracają uwagę na kształt i wielkość owocu. W przypadku przeznaczenia na przecier takie parametry mają mniejsze znaczenie. Większość współczesnych odmian zalecanych do mechanicznego zbioru ma owoce średniej wielkości, o wydłużonym kształcie. Ważniejsze od wielkości i kształtu jest wybarwienie owocu. Dlatego na poletkach należy obserwować intensywność i równomierność wybarwienia owoców. Warto także sprawdzić wybarwienie wnętrza owocu na przekroju. Preferowane są odmiany o intensywnie czerwonej, nawet karminowej barwie, bez jaśniejszych przebarwień.
Na przekroju możemy także stwierdzić występowanie pustych komór. Puste komory mogą powodować „zapadanie się” powierzchni owocu. Nierówna, pofałdowana powierzchnia to dodatkowe zabrudzenia owocu podczas zbioru. Ważne jest, by owoce miały gładką, mocną skórkę, bez plam i ordzawień i nie miały skłonności do pękania nawet w zmiennych warunkach wilgotności gleby.
Siła wzrostu i…
Obserwacja wielu odmian w jednym miejscu umożliwia porównanie siły wzrostu roślin, a jeżeli ochrona jest prowadzona jak na normalnej plantacji, także ich zdrowotności. Szczególnie bezcenna jest możliwość porównania występowania objawów najgroźniejszych chorób, wywoływanych przez patogeny i fizjologicznej suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców w połączeniu z informacjami osoby prowadzącej ochronę na polu.
Zwykle na podstawie siły wzrostu roślin podejmuje się decyzje o gęstości nasadzeń na plantacji. Warto także zwrócić uwagę na osłonięcie owoców liśćmi. Dobre okrycie owoców liśćmi zabezpiecza owoce przed oparzeniami słonecznymi. Oparzenia słoneczne obniżają wizualną ocenę owoców, chociaż nie mają większego wpływu na ich wartość przerobową.
Na podstawie liczby zawiązanych na roślinie owoców łatwo możemy szacować plon. Natomiast stan wybarwienia owoców, udział owoców dojrzałych, zielonych wyrośniętych i niewyrośniętych pozwala wnioskować o wczesności i równoczesności dojrzewania odmiany. W przypadku mechanicznego zbioru cecha równoczesności dojrzewania owoców nabiera szczególnego znaczenia, gdyż decyduje właściwie o poziomie strat w czasie zbioru.
Niestety, podczas pokazów polowych zwykle nie da się stwierdzić, jak odmiana reaguje na oprysk preparatami przyspieszającymi dojrzewanie owoców i jak długo po oprysku owoce utrzymują jakość i przydatność do mechanicznego zbioru. Nie da się także bez wykonania analiz ocenić parametrów owoców istotnych dla ich przydatności przetwórczej. Stosunkowo prosty jest pomiar brix, ale potrzebny jest refraktometr. Pozostałe parametry przecieru, np. pH, lepkość, poziom likopenu wymagają badań laboratoryjnych.
Wybór odmiany do uprawy we własnym gospodarstwie na podstawie obserwacji prowadzonych na poletkach pokazowych jest obarczony dużym ryzykiem. Zawsze w rozmowach z producentami pomidorów podkreślam, że odmianę, która spodobała się na pokazie, powinni przetestować we własnym gospodarstwie na stosunkowo małej powierzchni i dopiero po takim teście zdecydować o uprawie na dużą skalę.
Autor: Sławomir Bocian
Spodobał się Tobie nasz artykuł? Kliknij w link, zamów bezpłatny egzemplarz
miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie i czytaj do woli https://bit.ly/2Q4H9YH
Corocznie na różnych pokazach polowych producenci pomidorów dla przemysłu mogą zapoznać się z nowościami odmianowymi. Niestety, nie wszystkie takie prezentacje pozwalają na obiektywną ocenę odmian. Dobrze, jeżeli w jednym miejscu możemy zobaczyć odmiany różnych firm nasiennych, a pokaz przygotowano zgodnie z chociażby podstawami doświadczalnictwa, tzn. jest kilka powtórzeń rozlosowanych poletek.
Oglądając poletka zawsze należy pamiętać, że oceniamy rośliny w danym miejscu, uprawiane w konkretnych warunkach klimatyczno-glebowych, gdzie zastosowano określone zabiegi agrotechniczne, nawożenie i ochronę. Dlatego ważne jest, żeby organizator ujawnił zastosowane nawożenie, ochronę i chociaż ogólnie warunki atmosferyczne w czasie uprawy. Pokazy organizowane są w pełni owocowania i umożliwiają jednorazową ocenę, dlatego na ich podstawie nie uzyskamy pełnego obrazu właściwości prezentowanych odmian. W miarę obiektywną ocenę dają dopiero obserwacje wieloletnie (minimum trzy lata) w różnych warunkach klimatycznych i rejonach uprawy.
Do zbioru kombajnem
@G:W najbliższych latach głównym kryterium wyboru odmiany dla przemysłu będzie jej przydatność do mechanicznego zbioru. Dlatego potrzebne będą odmiany o owocach twardych (jędrnych), łatwo odrywających się od szypułki i równocześnie dojrzewających. Twardość owoców mierzy się penetrometrem, ale na oglądanych poletkach, przy odpowiedniej wprawie, można ocenić twardość owocu, nagniatając go palcami. Należy przy tym zwrócić uwagę na najbardziej dojrzałe owoce (zwykle są bardziej miękkie).
Zawsze, nawet przy dużej równoczesności dojrzewania, w momencie zbioru część owoców będzie przejrzała, a część zielona. Zbyt miękkie owoce mogą ulec uszkodzeniu w czasie zbioru kombajnem lub w transporcie. Odmiany zalecane do mechanicznego zbioru mają zwykle szypułki bez warstwy odcinającej (bez kolanka). Czasami zgrubienie na szypułce występuje, ale szypułka nie łamie się w tym miejscu i owoc odrywa się bez zielonych pozostałości po kielichu (fałszywe kolanko). Ważne jest także, żeby miejsce zrośnięcia się szypułki i owocu było możliwie małe, bo wtedy owoce łatwiej się odrywają. Cechę tę można sprawdzić, zrywając ręcznie kilka owoców lub próbując otrząsnąć owoce z pędu.
Intensywnie wybarwione
Producenci owoców do konserwowania w całości zwracają uwagę na kształt i wielkość owocu. W przypadku przeznaczenia na przecier takie parametry mają mniejsze znaczenie. Większość współczesnych odmian zalecanych do mechanicznego zbioru ma owoce średniej wielkości, o wydłużonym kształcie. Ważniejsze od wielkości i kształtu jest wybarwienie owocu. Dlatego na poletkach należy obserwować intensywność i równomierność wybarwienia owoców. Warto także sprawdzić wybarwienie wnętrza owocu na przekroju. Preferowane są odmiany o intensywnie czerwonej, nawet karminowej barwie, bez jaśniejszych przebarwień.
Na przekroju możemy także stwierdzić występowanie pustych komór. Puste komory mogą powodować „zapadanie się” powierzchni owocu. Nierówna, pofałdowana powierzchnia to dodatkowe zabrudzenia owocu podczas zbioru. Ważne jest, by owoce miały gładką, mocną skórkę, bez plam i ordzawień i nie miały skłonności do pękania nawet w zmiennych warunkach wilgotności gleby.
Siła wzrostu i…
Obserwacja wielu odmian w jednym miejscu umożliwia porównanie siły wzrostu roślin, a jeżeli ochrona jest prowadzona jak na normalnej plantacji, także ich zdrowotności. Szczególnie bezcenna jest możliwość porównania występowania objawów najgroźniejszych chorób, wywoływanych przez patogeny i fizjologicznej suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców w połączeniu z informacjami osoby prowadzącej ochronę na polu.
Zwykle na podstawie siły wzrostu roślin podejmuje się decyzje o gęstości nasadzeń na plantacji. Warto także zwrócić uwagę na osłonięcie owoców liśćmi. Dobre okrycie owoców liśćmi zabezpiecza owoce przed oparzeniami słonecznymi. Oparzenia słoneczne obniżają wizualną ocenę owoców, chociaż nie mają większego wpływu na ich wartość przerobową.
Na podstawie liczby zawiązanych na roślinie owoców łatwo możemy szacować plon. Natomiast stan wybarwienia owoców, udział owoców dojrzałych, zielonych wyrośniętych i niewyrośniętych pozwala wnioskować o wczesności i równoczesności dojrzewania odmiany. W przypadku mechanicznego zbioru cecha równoczesności dojrzewania owoców nabiera szczególnego znaczenia, gdyż decyduje właściwie o poziomie strat w czasie zbioru.
Niestety, podczas pokazów polowych zwykle nie da się stwierdzić, jak odmiana reaguje na oprysk preparatami przyspieszającymi dojrzewanie owoców i jak długo po oprysku owoce utrzymują jakość i przydatność do mechanicznego zbioru. Nie da się także bez wykonania analiz ocenić parametrów owoców istotnych dla ich przydatności przetwórczej. Stosunkowo prosty jest pomiar brix, ale potrzebny jest refraktometr. Pozostałe parametry przecieru, np. pH, lepkość, poziom likopenu wymagają badań laboratoryjnych.
Wybór odmiany do uprawy we własnym gospodarstwie na podstawie obserwacji prowadzonych na poletkach pokazowych jest obarczony dużym ryzykiem. Zawsze w rozmowach z producentami pomidorów podkreślam, że odmianę, która spodobała się na pokazie, powinni przetestować we własnym gospodarstwie na stosunkowo małej powierzchni i dopiero po takim teście zdecydować o uprawie na dużą skalę.
Autor: Sławomir Bocian
Spodobał się Tobie nasz artykuł? Kliknij w link, zamów bezpłatny egzemplarz
miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie i czytaj do woli https://bit.ly/2Q4H9YH