Rabarbar – warzywo sprowadzone do Europy w XVI wieku z regionów północno wschodniej Syberii.

Dodano: 02.06.2021, 00:00


Nieco zapomniane, a obecnie przeżywające renesans. Ze względu na swoje walory smakowe i orzeźwiające rabarbar cieszy się rosnącym zainteresowaniem.
Jesteś rolnikiem a twoje dziecko osiągnęło pełnoletniość – pamiętaj o tym zaświadczeniu

 Jest uprawiany na skalę przemysłową i amatorsko. Ponieważ jest warzywem wieloletnim wymaga stanowiska o dobrej kulturze przede wszystkim nie zachwaszczającego się. Karpy sadzimy jesienią lub wczesną wiosną w rozstawie  1,2 x 1,2 m lub 1,5x 1,5 m.
 Prowadząc uprawę należy zwrócić uwagę na bardzo staranne wykonywanie zabiegów agrotechnicznych, zapobieganie zachwaszczeniu i rozprzestrzenianiu się chorób i szkodników. Ochrona chemiczna jest utrudniona ze względu na bardzo małą ilość zarejestrowanych środków ochrony roślin. Ważne jest systematyczne usuwanie pędów kwiatostanowych. Rabarbar jest odporny na niskie temperatury, a zdrowe karpy doskonale zimują nawet przy kilkunasto stopniowych mrozach. Natomiast późnowiosenne przymrozki mogą uszkadzać wyrośnięte młode ogonki.        Należy pamiętać, że od maja do sierpnia wzrastają wymagania wodne rabarbaru.
Planując produkcję czy choćby uprawę amatorską warto zapoznać się z charakterystyką poszczególnych odmian.
W Stacji Doświadczalnej w Szczecinie Dąbiu badano 9 odmian różniących się pokrojem, wczesnością, długością i wybarwieniem ogonków liściowych oraz kształtem przekroju poprzecznego ogonka i  skłonnością do wybijania w pęd kwiatostanowy.
Oto krótka charakterystyka poszczególnych odmian:
Lider – odmiana bardzo wczesna, o  pokroju lekko wzniesionym. Ogonki na całej długości wybarwione na czerwono, średniej długości, gładkie z małym żebrowaniem na stronie grzbietowej. Miąższ różowy.
Lipskiego – odmiana wczesna do średnio wczesnej, o dużych ciemno zielonych liściach, o pokroju półwzniesionym. Charakteryzuje się długimi, grubymi ogonkami o zabarwieniu jasno zielonym, u podstawy przebarwionymi na czerwono. Miąższ zielony. Cechuje się małą skłonnością do wybijania w pęd kwiatostanowy.
Aligator – odmiana bardzo wczesna, o dużych, jasno zielonych, silnie pęcherzykowatych liściach. Pokrój półwzniesiony. Ogonki bardzo długie, szerokie, o średniej grubości, u podstawy wybarwione jednolicie na czerwono, poniżej blaszki występują cętkowane przebarwienia skórki.
Odmiana ta podobnie jak Lider charakteryzuje się szybkim wzrostem w okresie wiosennym.
Leon – odmiana wczesna o pokroju wzniesionym i bardzo długich ( do 80 cm ), pięknie wybarwionych na czerwono ogonkach. Charakteryzuje się bardzo małą zawartością włókna i różowym miąższem. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.
Królowa Bona – odmiana średnio wczesna o liściach ciemnozielonych z silnie pofalowanymi brzegami blaszki liściowej. Ogonki liściowe średniej długości, bardzo szerokie ( do 4,3 cm ), wybarwione na ciemno czerwony kolor. Miąższ różowy. Mała skłonność do wybijania w pęd kwiatostanowy.
Koral – odmiana wczesna do średnio wczesnej, pokrój półwzniesiony. Ogonki liściowe średnio długie, szerokie, u podstawy wybarwione na czerwono, wyżej w cętki, z dość silnym żebrowaniem po stronie grzbietowej. Odmiana o średniej skłonności do wybijania w pęd kwiatostanowy.
Liliput – odmiana średnio wczesna o pokroju wzniesionym i liściach ciemno zielonych. Ogonki krótkie, szerokie, cienkie, ładnie wybarwione na kolor czerwony, z bardzo małą zawartością włókna. Miąższ różowy. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.
Purpurowy – odmiana średnio wczesna, o pokroju lekko wzniesionym. Ogonek liściowy średniej długości i średniej szerokości, u podstawy wybarwiony na czerwono, w połowie długości przebarwienia w cętki, poniżej blaszki  zielony. Miąższ różowy.
Wiśniowy – odmiana średnio wczesna o falowanych, ciemno zielonych liściach i wzniesionym pokroju. Ogonek długi, szeroki, gruby u podstawy czerwony, w połowie długości w cętki, poniżej blaszki liściowej zielony. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.
Tabela 1. Niektóre cechy charakteryzujące wzrost wegetacyjny rabarbaru.
Lp Odmiana Pokrój Termin początku wzrostu Wybijanie w pęd kwiatostanowy
1 Lider lekko wzniesiony bardzo wczesny wcześnie
2 Lipskiego półwzniesiony średnio wczesny późno
3 Aligator półwniesiony bardzo wczesny wcześnie
4 Leon wzniesiony wczesny nie wybija
5 Królowa Bona półwzniesiony średnio wczesny późno
6 Koral półwzniesiony wczesny do średnio wczesnego średnio wcześnie
7 Liliput wzniesiony średnio wczesny nie wybija
8 Purpurowy lekko wzniesiony średnio wczesny średnio wcześnie
9 Wiśniowy wzniesiony średnio wczesny nie wybija
         
         

Tabela 2. Niektóre cechy ogonka liściowego.
Lp Odmiana Długość ogonka liściowego w cm Szerokość ogonka liściowego w cm Grubość ogonka liściowego w cm
1 Lider 71-79 3,0-3,5 1,9-2,3
2 Lipskiego 49-59 3,0-3,6 2,0-2,5
3 Aligator 68-75 3,0-3,6 1,8-2,0
4 Leon 70-80 3,2-3,7 2,2-2,5
5 Królowa Bona 60-67 3,2-4,3 2,1-2,7
6 Koral 52-61 2,7-3,4 1,7-2,1
7 Liliput 49-54 3,2-3,6 1,8-1,9
8 Purpurowy 56-64 2,9-3,4 2,0-2,3
9 Wiśniowy 55-62 2,7-3,3 1,7-1,8
         
         

Autor: Grażyna Sędłak SDOO Szczecin Dąbie


Spodobał się Tobie nasz artykuł? Kliknij w link, zamów bezpłatny egzemplarz
miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie i czytaj do woli  https://bit.ly/2Q4H9YH


Produkujesz warzywa lub owoce, dodaj swoje ogłoszenie w naszym serwisie 
https://www.ogloszenia.agro.pl/users/login.html?return=https://www.ogloszenia.agro.pl/ogloszenia/dodaj.html
 

Mogą Cię zainteresować:

« wróć do listy artykułów
Do góry