Szparagi - jak przedłużyć ich trwałość?
Dodano: 04.05.2021, 00:00
Szparagi są warzywem sezonowym, o krótkim okresie przydatności do konsumpcji. Zebrane wypustki mają bardzo intensywny metabolizm i charakteryzują się wysoką intensywnością oddychania w porównaniu z innymi warzywami. Jak je przechowywać bez utraty jakości?
Szparagi są warzywem sezonowym, o krótkim okresie przydatności do konsumpcji. Zebrane wypustki mają bardzo intensywny metabolizm i charakteryzują się wysoką intensywnością oddychania w porównaniu z innymi warzywami. Jak je przechowywać bez utraty jakości?
Najefektywniejszym sposobem utrzymania oddychania na niskim poziomie jest szybkie obniżenie temperatury wypustek zaraz po zbiorze. Szybkimi i opłacalnymi metodami schładzania są schładzanie wodne i lodowe. Innym niekorzystnym procesem zachodzącym w trakcie przechowywania jest intensywna transpiracja. W celu zmniejszenia ubytków masy oraz zachowania jędrności i jednolitej barwy przechowywanych szparagów zaleca się ich schładzanie przez natryskiwanie i moczenie w wodzie także w okresie przechowywania.
Mokro – niedobrze
Zbyt długa obecność wody na powierzchni wypustek może jednak działać na nie niekorzystnie, powodując przebarwienia. Żeby uniknąć stałego kontaktu cieczy ze szparagami, a równocześnie ograniczyć transpirację, stosuje się opakowania foliowe. Nierozwiązanym dotychczas problemem jest kondensacja wody na powierzchni folii oraz produktu. Podjęto próby dodania do opakowań materiałów wchłaniających wodę, ale nie przyniosły one oczekiwanych efektów.
Niemieckie doświadczenie
W Instytucie Warzywnictwa w Lipsku przeprowadzono badania, w których porównano jakość białych wypustek odmiany Gijnlim po tygodniowym przechowywaniu. W doświadczeniu zastosowano folię polietylenową o grubości 50 mm. Wypustki zapakowano na dwa różne sposoby. Poddano je działaniu dwóch różnych temperatur i wilgotności.
Szparagi zbierano rano, a następnie myto sterylną wodną. Potem przycinano do długości 22 cm i sortowano. Wypustki pakowano po 500 g w torebki lub rękawy z folii polietylenowej, w które wkładano włókninę celulozową.
W kombinacjach z suchymi torebkami i rękawami nie dodawano wody. W kombinacjach mokrych było to odpowiednio 50 ml wody/rękaw lub 75 ml wody/torebkę. W czasie przechowywania w komorach utrzymywano temperaturę 2°C i wilgotność powietrza 90% lub 8°C i wilgotność na poziomie 80%. Po tygodniu wypustki zważono.
Podsumowanie
Przeprowadzone doświadczenie potwierdziło, że pakowanie szparaga w folię zmniejsza transpirację. Ubytki masy osiągnięte przy przechowywaniu na sucho spełniają normy jakościowe. Granicą dla zachowania przydatności szparagów do sprzedaży jest utrata 8% masy. Z kolei dodatek wody doprowadził do zwiększenia wagi przechowywanych wypustek, co jest zjawiskiem niepożądanym. Spowodował także tworzenie się szarobrązowych przebarwień na ich powierzchni.
Autor: Michał Kaliszan na podstawie wykładu Bernharda Brucknera podczas XX Międzynarodowej Konferencji Szparagowej
Spodobał się Tobie nasz artykuł? Kliknij w link, zamów bezpłatny egzemplarz
miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie i czytaj do woli https://bit.ly/2Q4H9YH
Produkujesz szparagi lub inne warzywa ? Wystaw swoje ogłoszenia w naszym serwisie
https://www.ogloszenia.agro.pl/users/login.html?return=https://www.ogloszenia.agro.pl/ogloszenia/dodaj.html