Zimowy a może wiosenny? Technologia uprawy czosnku
Dodano: 05.05.2021, 00:00
Sadzić jesienią czy wiosną? Technologia uprawy obydwu typów czosnku nie jest identyczna. Wpływa to na wielkość plonu oraz trwałość przechowalniczą.
Sadzić jesienią czy wiosną? Technologia uprawy obydwu typów czosnku nie jest identyczna. Wpływa to na wielkość plonu oraz trwałość przechowalniczą.
Typy uprawne czosnku nie wytwarzają nasion, rozmnaża się je jedynie wegetatywnie z ząbków lub z cebulek powietrznych. Sadzenie odbywa się jesienią lub wiosną. Wielkość główek zależy od odmiany (zimowe są większe) oraz warunków uprawy. Łuski mogą być białe, różowe bądź fioletowe.
Stanowisko
Stanowisko pod uprawę czosnku powinno być osłonięte od zimnych wiatrów (odmiany zimowe) oraz niezacienione. Uprawy nie należy zakładać w zagłębieniach terenu, ponieważ wiosenne roztopy mogą spowodować zalanie roślin. Nie poleca się pól, gdzie przez ostatnie 4–5 lat uprawiano rośliny cebulowe (podatność na choroby odglebowe), kapustne, korzeniowe, buraki, ziemniaki, owies, bób i bobik. Dobrymi przedplonami są z kolei zboża (oprócz owsa), lucerna, koniczyna, trawy, pomidory, fasola oraz ogórki.
Nawożenie
Czosnek uprawia się w drugim roku po oborniku, a na glebach słabszych w pierwszym. Zalecane dawki makroskładników wynoszą 100 kg N/ha, 120–200 kg K/ha oraz 100 kg P/ha. Nawozy azotowe wysiewa się w trzech dawkach, pierwszą przed sadzeniem, a pozostałe dwie pogłównie – po wschodach roślin i w maju. Przy nadmiarze azotu łatwo rozwija się zgnilizna szyjki oraz Penicillium.
Czosnek, podobnie jak cebula, jest wrażliwy na chlorki. Należy unikać ich obecności w nawozach wieloskładnikowych, np. sól potasową warto zastąpić siarczanem potasu.
Nawadnianie
Ze względu na płytki system korzeniowy, który sięga 20–30 cm głębokości, czosnek ma duże wymagania wodne. Największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w okresie wzrostu cebul, tzn. w maju–czerwcu. Stosuje się 1–2 dawki wody po 20 mm, a w przypadku suszy liczbę dawek zwiększa się do 4–5. Nawadnianie należy przerwać dwa tygodnie przed zbiorami, co pozytywnie wpływa na przechowywanie czosnku.
Suszenie i przechowywanie
Zebrany czosnek dosusza się na polu lub przewozi się pod wiaty. Czyszczenie z suchych łusek przeprowadza się dopiero po dosuszeniu. Szczypior obcina się na wysokości 2–4 cm nad główką, a korzenie tuż przy piętce, również dopiero po całkowitym wyschnięciu. Korzystnie wpływa to na jakość główek.
Czosnek przechowuje się w temperaturze 0–1°C i wilgotności powietrza 60–70%, co zapobiega rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych. W chłodni temperaturę można obniżyć do –1°C, a nawet do –3°C, przy wilgotności 80–85%.
Autor: Elżbieta Kapusta, IO Skierniewice
Spodobał się Tobie nasz artykuł? Kliknij w link, zamów bezpłatny egzemplarz
miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie i czytaj do woli https://bit.ly/2Q4H9YH
Produkujesz warzywa lub owoce, dodaj swoje ogłoszenie w naszym serwisie
https://www.ogloszenia.agro.pl/users/login.html?return=https://www.ogloszenia.agro.pl/ogloszenia/dodaj.html
Typy uprawne czosnku nie wytwarzają nasion, rozmnaża się je jedynie wegetatywnie z ząbków lub z cebulek powietrznych. Sadzenie odbywa się jesienią lub wiosną. Wielkość główek zależy od odmiany (zimowe są większe) oraz warunków uprawy. Łuski mogą być białe, różowe bądź fioletowe.
Stanowisko
Stanowisko pod uprawę czosnku powinno być osłonięte od zimnych wiatrów (odmiany zimowe) oraz niezacienione. Uprawy nie należy zakładać w zagłębieniach terenu, ponieważ wiosenne roztopy mogą spowodować zalanie roślin. Nie poleca się pól, gdzie przez ostatnie 4–5 lat uprawiano rośliny cebulowe (podatność na choroby odglebowe), kapustne, korzeniowe, buraki, ziemniaki, owies, bób i bobik. Dobrymi przedplonami są z kolei zboża (oprócz owsa), lucerna, koniczyna, trawy, pomidory, fasola oraz ogórki.
Nawożenie
Czosnek uprawia się w drugim roku po oborniku, a na glebach słabszych w pierwszym. Zalecane dawki makroskładników wynoszą 100 kg N/ha, 120–200 kg K/ha oraz 100 kg P/ha. Nawozy azotowe wysiewa się w trzech dawkach, pierwszą przed sadzeniem, a pozostałe dwie pogłównie – po wschodach roślin i w maju. Przy nadmiarze azotu łatwo rozwija się zgnilizna szyjki oraz Penicillium.
Czosnek, podobnie jak cebula, jest wrażliwy na chlorki. Należy unikać ich obecności w nawozach wieloskładnikowych, np. sól potasową warto zastąpić siarczanem potasu.
Nawadnianie
Ze względu na płytki system korzeniowy, który sięga 20–30 cm głębokości, czosnek ma duże wymagania wodne. Największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w okresie wzrostu cebul, tzn. w maju–czerwcu. Stosuje się 1–2 dawki wody po 20 mm, a w przypadku suszy liczbę dawek zwiększa się do 4–5. Nawadnianie należy przerwać dwa tygodnie przed zbiorami, co pozytywnie wpływa na przechowywanie czosnku.
Suszenie i przechowywanie
Zebrany czosnek dosusza się na polu lub przewozi się pod wiaty. Czyszczenie z suchych łusek przeprowadza się dopiero po dosuszeniu. Szczypior obcina się na wysokości 2–4 cm nad główką, a korzenie tuż przy piętce, również dopiero po całkowitym wyschnięciu. Korzystnie wpływa to na jakość główek.
Czosnek przechowuje się w temperaturze 0–1°C i wilgotności powietrza 60–70%, co zapobiega rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych. W chłodni temperaturę można obniżyć do –1°C, a nawet do –3°C, przy wilgotności 80–85%.
Autor: Elżbieta Kapusta, IO Skierniewice
Spodobał się Tobie nasz artykuł? Kliknij w link, zamów bezpłatny egzemplarz
miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie i czytaj do woli https://bit.ly/2Q4H9YH
Produkujesz warzywa lub owoce, dodaj swoje ogłoszenie w naszym serwisie
https://www.ogloszenia.agro.pl/users/login.html?return=https://www.ogloszenia.agro.pl/ogloszenia/dodaj.html