Jakie polskie owoce zasługują na miano superowoców?

Dodano: 16.03.2022, 14:32


Chodź coraz częściej słyszy się o zagranicznych bombach witaminowych ,w naszej uprawie pozostaje wiele owoców, które zasługują na miano superowoców. Dzięki swojemu dobroczynnemu wpływowi na nasze zdrowie są prawdziwym zastrzykiem energii na każdy dzień. Które z owoców uprawianych w Polsce zasługują na to miano?
Choroby kapusty - plamy, przebarwienia, naloty, wyrośla. Jak właściwie dobrać środki ochrony roślin
Chodź coraz częściej słyszy się o zagranicznych bombach witaminowych ,w naszej uprawie pozostaje wiele owoców, które zasługują na miano superowoców. Dzięki swojemu dobroczynnemu wpływowi na nasze zdrowie są prawdziwym zastrzykiem energii na każdy dzień. Które z owoców uprawianych w Polsce zasługują na to miano?

Najpopularniejszymi owocami, po które sięgają Polacy niewątpliwie są jabłka. Warto wiedzieć, że Polska jest liderem w produkcji jabłek.
Pełne antyoksydantów zawierają sporo witaminy C, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, cynku, beta-karotenu i mnóstwo pektyn (rodzaj błonnika). Najwięcej składników odżywczych znajduje się w skórce jabłka dlatego warto jeść je bez obierania.
Na drugim miejscu w konkursie popularności znajdują się truskawki. Chodź sezon na nie jest bardzo krótki, cieszą się wielkim powodzeniem wśród konsumentów. Poza sezonem dostępne w wielu przetworach, kompotach, dżemach i sokach, możemy kupić również mrożone. Właśnie się zbliża sezon na na polskie truskawki więc warto wiedzieć, że są źródłem witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, czyli PP oraz kwasu foliowego. Zawierają także potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, fosfor, cynk i miedź.

Trzecie miejsce w tym rankingu zajmują wiśnie. Posiadają wiele właściwości odżywczych pomimo, że w większości składają się z wody. Soczyste oraz czerwone owoce bogate są w pektyny, mangan, trochę żelaza, wapnia i jodu. Są dobrym źródłem potasu i witaminy C.

Czwarte miejsce zajmują maliny. Zawierają wapń, żelazo, witaminę E, kwas foliowy, również kawas salicylowy. Jednak są najbardziej bogate w błonnik i  witaminę C, która jest przeciwutleniaczem oraz pomaga przyswajać żelazo. Pomagają w zwalczaniu niestrawności oraz biegunek. Zalecane głównie kobietom planującym ciążę, ponieważ dodatkowo są bogate w kwas foliowy.
Piąte miejsce w rankingu polskich superowoców i  popularności zajmują gruszki. Bardzo dobre na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Zawierają jod i bor, są to składniki wspierające pracę tarczycy (jod) oraz pracę szarych komórek (bor). W tych soczystych owocach kryje się wiele witamin, m. in. A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych, takich jak, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo. Mają też sporo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego.
Szóste miejsce zajmują śliwki które zawierają dużo pektyn, kwasy organiczne, flawonoidy, witaminę A i E, C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor i wapń.
Ostatnie siódme miejsce zajmują porzeczki. Czarne czy czerwone, obie zawierają wiele flawonoidów, pektyn oraz witaminy C. Neutralizują działanie wolnych rodników.
W Polsce uprawianych jest wiele wartościowych owoców i warzyw, które zasługują na miano super. Bogate w witaminy i składniki odżywcze stanowią doskonałe uzupełnienie naszej diety.
Lubimy wiedzieć co jemy, więc wspierajmy rodzimą produkcję i jedzmy zdrowe krajowe owoce i warzywa.

Opracowanie: A.N

Mogą Cię zainteresować:

« wróć do listy artykułów
Do góry