Ogórki w szklarniach i tunelach

2021-06-08

Taki sposób na produkcję ogrodniczą znaleźli gospodarze z Czarnowa (powiat nowodworski). Uprawą ogórków zajmują się już kilkanaście lat.

Bożena i Dariusz Łukasikowie z Czarnowa (gmina Pomiechówek, woj. mazowieckie) ogrodnictwem zajmują się już kilkadziesiąt lat. Zaczynali od uprawy w szklarniach kwiatów ciętych, potem w cyklu wiosennym i jesiennym pomidorów, ogórków i sałaty. Kilkanaście lat temu postawili na ogórki w cyklu od wczesnej wiosny do jesieni, a potem na sałatę zbieraną do pierwszych mrozów. – To gatunki, które jeszcze nie wymagają tak dużego nakładu pracy – mówi pan Dariusz. – Po 2000 r. krajobraz ogrodniczy w Polsce zaczął się zmieniać. Powstawały nowoczesne szklarnie z produkcją pomidorów na wełnie mineralnej. Nie byliśmy konkurencyjni. Musieliśmy wprowadzić zmiany i wykorzystać zasoby, które mieliśmy. Nasze dzieci nie wiążą swojej przyszłości z prowadzeniem gospodarstwa. Każde z nich ma swój zawód, niezwiązany z ogrodnictwem. Póki mamy siły, będziemy uprawiać ogórki, może za parę lat przestawimy się tylko na sałatę.

Tylko Melen
Ogórki zajmują łącznie ponad 4 tys. m2 – rosną w zagonach z ziemi w ogrzewanych tunelach foliowych (10) oraz szklarniach starego typu. Od dawna w gospodarstwie uprawiana jest odmiana Melen (Enza Zaden). Znana na rynku od wielu lat. – Testowałem wiele innych, ale ta sprawdza się u mnie najlepiej – mówi gospodarz. – Roślina jest żywotna, łatwo się odnawia – wypuszcza pędy. Jest bardzo wydajna, owoce są długości do 22 cm, z delikatną tendencją do wydłużania latem. Ale to nie jest żadnym problemem. Z sałat masłowych gospodarze wybierają odmianę Torpedo. Zamawiają jej rozsadę w firmie Krasoń od wielu sezonów. Jest bardzo dobrej jakości, wyrównana, dobrze ukorzeniona.

Szczepienie
Gospodarze sami produkują szczepioną rozsadę ogórka – w sezonie 10 tys. sztuk. Mają w tej kwestii spore doświadczenie. Potrzebna jest tu precyzja, której nie brakuje mamie i żonie pana Dariusza. Jako podkładkę wykorzystują odmianę Status. Do wysiewu i produkcji rozsady stosowany jest torf z Pasłęka firmy Agaris. Dobra jest jego struktura – nie ma dużych frakcji.
Pierwsze siewy podkładki i odmiany przypadają na 1 marca. – Szczepimy młodymi roślinami, około 8-dniowymi – mówi pan Dariusz. Nacięcia wykonuje się żyletką i owija twardą folią aluminiową. Młodą roślinę sadzi się w cylindrach o średnicy 10 cm. Po około 12 dniach od zabiegu rozsadę rozstawia się na stołach, palikuje patykami bambusowymi. Po kolejnych 10 dniach rozsada może być sadzona na miejsce stałe. Ma około 30 cm wysokości. Sadzenie jest w odległości co 35 cm w rzędzie – 2,5 szt. /m2. – Moim zdaniem im rzadziej się sadzi, tym lepiej. Zbytnie zagęszczenie to więcej pracy, większa presja chorób, mniejszy plon – mówi pan Dariusz.
Do nawożenia rozsady wykorzystuje się nawóz wieloskładnikowy Universol Blue (ICL). W celu zabezpieczenia przed chorobami podlewa się ją środkiem Previcur Energy 840 SL. Ostatnia partia nasion do produkcji rozsady jest wysiewana w połowie kwietnia.

Warunki
Wiosna w tym sezonie była długo ciemna i chłodna, co nie ułatwiało uprawy. Pierwsze ciepłe dni nastały dopiero koło 10 maja. W szklarniach po posadzeniu podwieszano folię, aby ograniczyć straty ciepła i poprawić warunki do wzrostu. Obiekty w razie potrzeby są dogrzewane za pomocą nagrzewnicy gazowej. Obecnie najwcześniejsze ogórki są sadzone 1 kwietnia w tunelach foliowych. Do ich ogrzewania wykorzystuje się piec szufladowy o mocy 500 KW. Opalany jest ekomiałem. – W moim gospodarstwie tunele są cały czas ogrzewane do momentu stałego ich otwarcia – mówi pan Dariusz. –Do 4 nad ranem działa piec. Dzięki temu mniejsza jest wilgotność w obiekcie, lepsza zdrowotność roślin. Owoce podczas zbioru są suche.

Prowadzenie
Bez względu na termin uprawy ogórków, po ich posadzeniu usuwane są zawiązki do 5 liścia. To czas, kiedy roślina musi się dobrze ukorzenić. Później pędy boczne są obrywane za 1. zawiązkiem. Gdy rośliny dorosną, od dołu usuwanych jest 5–6 liści, aby zapewnić lepszą zdrowotność. Ogławianie jest po dorośnięciu do drutu. Nawożenie po posadzeniu na miejsce stałe jest oparte na analizie chemicznej podłoża. Pożywki dozuje prosty dozownik nawozowy dosatron. Przygotowuje się je z dobrze rozpuszczalnych nawozów, takich jak saletra potasowa i wapniowa, siarczan potasu oraz wieloskładnikowego Universolu. W ciepłe dni i długie są 4 cykle nawodnieniowe, o godzinie 7, 10, 13 i 17. W tunelach są rozłożone 2 linie kroplujące w rzędzie (gleba jest bardziej przepuszczalna), a w szklarni w jednym. Przejścia są wyłożone czarną agrotkaniną z firmy Wigolen z Częstochowy. Producent zachwala jej trwałość. Gleba odkażana jest środkiem Basamid.

Zbyt
– Okres ubiegłorocznej pandemii nie był dla nas najlepszy – mówią producenci. – Zostaliśmy sami, bez pracowników do pomocy. Dobrze, że wówczas nie było problemów ze zbytem. Ogórki są sprzedawane na rynku hurtowym Bronisze. Pan Dariusz dostarcza je tam od dawna, ma wielu odbiorców. Z tuneli foliowych posadzonych 1 kwietnia zbiory rozpoczęły się 30 kwietnia. Cena hurtowa wynosiła 5 zł za kg. – To dobra cena, ale jak wiemy, nie ma jej gwarancji i stabilizacji. Taka uprawa to ciężka praca, sporo nerwów i ciągły pośpiech – mówi gospodarz. – Na producencie spoczywa duża odpowiedzialność, a nakład pracy i kosztów nie zawsze jest adekwatnie wynagradzany.

Autor: Marta Szyperek

fot. Szyperek


Spodobał się Tobie nasz artykuł? Kliknij w link, zamów bezpłatny egzemplarz
miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie i czytaj do woli  https://bit.ly/2Q4H9YH


Produkujesz warzywa lub owoce, dodaj swoje ogłoszenie w naszym serwisie 
https://www.ogloszenia.agro.pl/users/login.html?return=https://www.ogloszenia.agro.pl/ogloszenia/dodaj.html
 

Interesują Cię informację i porady z branży Agro?
Zapisz się na nasz Newsletter



 
Do góry