Szkodniki sałaty - Jak skutecznie zabezpieczyć uprawę przed agrofagami?

Dodano: 22.09.2021, 00:00


Aby skutecznie chronić sałatę przed agrofagami, konieczna jest systematycznie prowadzona lustracja oraz właściwe rozpoznanie szkodnika lub choroby. Jakie agrofagi najczęściej spotykamy w uprawie sałaty pod osłonami?
Rusza nabór wniosków na Modernizację gospodarstw rolnych
Aby skutecznie chronić sałatę przed agrofagami, konieczna jest systematycznie prowadzona lustracja oraz właściwe rozpoznanie szkodnika lub choroby. Jakie agrofagi najczęściej spotykamy w uprawie sałaty pod osłonami?

Integrowana ochrona warzyw, w tym sałaty, w szklarniach nie zawsze doprowadza do całkowitej eliminacji agrofaga. Ważne jednak, aby utrzymać go przez cały cykl uprawy poniżej progu zagrożenia, tj. na poziomie niezagrażającym uzyskaniu wysokich, zdrowych i dobrej jakości plonów.

 

Mszyce



Mszyca brzoskwiniowa. Rozwój jednego pokolenia w zależności od temperatury i długości dnia trwa od 1 do 2 tygodni. W optymalnym okresie dla rozwoju mszyc (wiosenno-letnim), w ciągu miesiąca może rozwinąć się do 4 pokoleń. Podczas żerowania mszyce wydalają rosę miodową, na której rozwijają się grzyby sadzakowe, zmniejszając powierzchnię asymilacyjną roślin.

 



Mszyca porzeczkowo-sałatowa. Latem uskrzydlone mszyce przelatują na sałatę, gdzie może rozwinąć się nawet do 11 pokoleń. Jedna samica rodzi do 170 larw. W połowie września mszyce powracają na porzeczkę.



W uprawach pod osłonami monitoring należy prowadzić przez cały okres uprawy sałaty.



Bawełnica topolowo-sałatowa. W przypadku licznego wystąpienia zbiory mogą być mniejsze o ponad 40%. Od połowy czerwca do połowy lipca uskrzydlone samice przelatują na sałatę, na której zapoczątkowują rozwój pokolenia złożonego z bezskrzydłych osobników. Kolonie mszycy rozwijają się na korzeniach sałaty masłowej i sałaty głowiastej kruchej. W październiku pojawiają się osobniki uskrzydlone, migrujące na topolę, gdzie samice składają jaja zimowe.


 

Zwalczanie mszyc



Spośród biologicznych środków ochrony warto sięgnąć po pasożytnicze błonkówki z rodziny męczelkowatych, zawarte w produktach: Aphi-Mix-System, Mix control, Verda control. Natomiast przy stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin należy zwrócić uwagę na częstość stosowania i rotację substancji aktywnych. Przykładowo substancja czynna acetamipryd jest w środkach: Acelan 20 SP, Aceplan 20 SP, Acetamoc, Kobe 20 SP, Lanmos 20 SP, Mospilan 20 SP, Sekil 20 SP; sulfoxalor – Closer; spirotetramat – Movento 100 SC. Wyniki doświadczenia wykonanego w Instytucie Ogrodnictwa wskazują, że preparaty Closer i Movento charakteryzują się wysoką skutecznością w zwalczaniu mszyc na sałacie.

 



Poza syntetycznymi ś.o.r. można też zastosować do zwalczania mszyc biopestycydy, zawierające substancje naturalnie występujące w środowisku (azadirachtynę – substancję wyekstrahowaną z nasion miodli indyjskiej Azadirachta indica) – Azatin EC; pyretrynę – Pyregard, Spruzit Koncentrat Na Szkodniki EC (pyretryny), preparat grzybowy – Naturalis lub jeden ze środków o działaniu mechanicznym – Siltac EC, Afik bądź preparat olejowy Emulpar' 940 EC.

 

Nicienie – guzak północny



Objawy porażenia roślin to kilkumilimetrowe wyrośla z wyrastającymi drobnymi korzeniami bocznymi. Po stwierdzeniu nicieni na sałacie uprawianej w gruncie wskazane jest termiczne odkażanie podłoża do głębokości 25–30 cm.
 

Wciornastek tytoniowiec



Do walki z tym szkodnikiem można wykorzystać metodę biologiczną polegającą m.in. na wprowadzaniu drapieżnych roztoczy np. dobroczynka wciornastkowego Amblyseius (Neoseiulus) cucumeris dostępnego w produktach Amblyseius–System, Thripex, Thripex-Plus; Amblyseius swirskii – Swirs control, Swirski-System, Ulti-Mite Swirski; Amblydromalus limonicus – Limonica. Roztocze drapieżne zwalczają głównie jaja i larwy wciornastków. Rozwój jednego pokolenia dobroczynka w temperaturze 20–25°C trwa 8–11 dni, wilgotność niższa niż 65% hamuje rozwój.

 



Do ograniczania szkodliwości wciornastka tytoniowca istnieje również możliwość zastosowania pluskwiaków – dziubałeczka wielożernego (Orius leavigatus) zawartego w Thripor-L i Orius majusculus (Majus control). Pluskwiaki te zwalczają głównie larwy i dorosłe osobniki wciornastków. Rozwój jednego pokolenia trwa około 3 tygodni, a długość życia osobników dorosłych wynosi 3–4 tygodnie. W warunkach niekorzystnych (brak wciornastków, dzień krótszy niż 12 godzin lub temperatura niższa niż 15°C) zapadają w diapauzę.


 

Mączlik szklarniowy



Larwy i osobniki dorosłe odżywiają się sokiem roślinnym. Pomocne w wykrywaniu obecności mączlika są żółte tablice lepowe, które należy zawiesić w szklarni bezpośrednio po wysadzeniu rozsady. Jedną tablicę stosuje się na 20–25 m2 szklarni.

 



Ochrona biologiczna polega na wprowadzaniu dobrotnicy szklarniowej (Encarsia formosa) – Encarsia-System, Encar control; ośca mączlikowego (Eretmocerus eremicus) obecnych w produktach: Eretmocerus eremicus, Eremi control, Eretmix-System, Encarsia/Eretmocerus mix.



Wprowadzanie organizmu pożytecznego należy rozpocząć w 3. tygodniu po posadzeniu roślin na miejsce stałe. Po stwierdzeniu obecności pierwszych osobników mączlika, dawkę i częstość wprowadzania organizmu pożytecznego należy zwiększyć.
 

Ziemiórki



Larwy żerują w okolicy szyjki korzeniowej i na korzeniach młodych roślin, wgryzając się do ich wnętrza. W celu ograniczenia liczebności ziemiórek można stosować makroorganizmy, np. nicienie entomopatogeniczne Steinernema feltiae (Entonem, Scia-Rid, Steinernema-System). Po wystąpieniu szkodnika opryskiwać dokładnie całą powierzchnię gleby u podstawy roślin. Nicienie wykazują aktywność w temperaturze powyżej 8°C, natomiast bakteria, którą uwalniają w ciele żywiciela, musi mieć co najmniej 14°C, aby skutecznie go zabić. Bakteria przestaje działać w temperaturze powyżej 26°C. Do walki z ziemiórką można też wykorzystać drapieżne chrząszcze z rodziny kusakowatych – Atheta coriaria (Atheta control, Atheta-System).


 

Błyszczka jarzynówka



Gąsienice żerują na liściach, wygryzając w nich różnej wielkości nieregularnego kształtu dziury. Do wykrywania motyli służy pułapka feromonowa typu Delta lub kubełkowa, zaopatrzona w atraktant płciowy samicy. Po odłowieniu pierwszych samców należy przeglądać rośliny w poszukiwaniu roślin z objawami żerowania gąsienic. Wykrycie 4–5 gąsienic na 50 roślinach w 3–5 różnych miejscach szklarni/tunelu lub stwierdzenie więcej niż 10% roślin z objawami żerowania gąsienic, stanowi podstawę do zwalczania.

 



Do zwalczania gąsienic tego motyla stosuje się środki zawierające mikroorganizmy, np. Bacillus thuringiensis var. kurstaki szczep EG 2348 – Lepinox Plus; Bacillus thuringiensis var. aizawai ABTS-1857 – XenTari WG, Xtreem lub Azatin EC.


 

Ślimaki



Na sałacie żerują różne gatunki: ślimak luzytański, pomrowik mały czy pomrów wielki. Środki stosować po wystąpieniu szkodnika lub po zauważeniu pierwszych uszkodzeń, od posadzenia rozsady do fazy wytworzenia 10% masy liściowej główki (BBCH 41). Należą do nich te zawierające metaldehyd – Lima Oro 3 GB, Lima Oro 5 GB, Limgol 5 GB, Medal 3 GB, Metkol 5 GB, Molufries 5 GB, Push 5 GB, Siga 3 GB, Slugicol 3 GB, Slugix 3 GB, Sneg 3 GB, oraz fosforan żelaza – Ironmax Pro, Sluxx HP.

Autor: dr hab. Grażyna Soika, prof. IO w Skierniewicach
 

Mogą Cię zainteresować:

« wróć do listy artykułów
Do góry