Kukurydza na ziarno – sprzedać po zbiorach czy suszyć i czekać?
Dodano: 09.12.2022, 13:59
Ceny kukurydzy są zaskakująco niskie jak na prognozy zbiorów w krajach Unii Europejskiej, szacunkowe prognozy mówią o spadku plonów w odniesieniu do roku ubiegłego o ok. 15 milionów ton. Powstała dziura zostanie zasypana tanią kukurydzą m.in. z Ukrainy i Ameryki Południowej.
Ceny kukurydzy są zaskakująco niskie jak na prognozy zbiorów w krajach Unii Europejskiej, szacunkowe prognozy mówią o spadku plonów w odniesieniu do roku ubiegłego o ok. 15 milionów ton. Powstała dziura zostanie zasypana tanią kukurydzą m.in. z Ukrainy i Ameryki Południowej.
Właściwy termin zbioru kukurydzy
Źródła podają, że najwłaściwszym terminem zbioru kukurydzy jest przełom września i października, jednak w bardziej precyzyjnym określeniu terminu zbioru pomoże nam obserwacja ziarniaków i pojawienie się na nich stadium czarnej plamki. Stadium to oznacza, że kukurydza osiągnęła dojrzałość fizjologiczną i jest gotowa do omłotu. Stadium czarnej plamki wyznacza moment kiedy odcięty zostaje dopływ wody i substancji odżywczych z rośliny do ziarniaka. Podczas zbioru powinniśmy zwrócić uwagę na wilgotność ziarniaków kukurydzy, powinna ona wynosić 32% – 35%, większa wilgotność to większe ryzyko uszkodzenia ziarna podczas omłotu.
Zbiór kukurydzy
Zbiór kukurydzy na ziarno odbywa się przy wykorzystaniu tradycyjnych kombajnów zbożowych wyposażonych w specjalne adaptery. W zależności od wilgotności i przeznaczenia proces zbioru kukurydzy możemy połączyć i już na polu uzyskać ziarno lub jeżeli wilgotność ziarna wynosi 35%-45% zbieramy kolby, z których ziarno posłuży do celów konsumpcyjnych lub jako materiał siewny. Tegoroczne plony są szacowane na ok. 8 do 12 t/ha w zależności od rejonu uprawy. Rekordowy zbiór miał miejsce na Dolnym Śląsku i wyniósł 19,8 t/ha przy średniej wilgotności 14%.
Czyszczenie ziarna
Wilgotne i zanieczyszczone ziarno może być przyczyną rozwoju patogenów, które uniemożliwią jego wykorzystanie zarówno jako paszy dla zwierząt jak i materiału siewnego. Ziarno po zbiorach powinno więc zostać wstępnie oczyszczone i jeżeli stopień wilgotności nie spełnia norm powinno zostać dosuszone. Czyszczenie wstępne możemy podzielić na trzy sposoby:
Proces suszenia
Suszenie kukurydzy to proces złożony, czasochłonny i czasami bardzo drogi, w skrajnych warunkach koszt suszenia ziarna może wynieść nawet do 50% kosztów produkcji. Zatem suszyć czy nie? Suszenie to proces, który umożliwi bezpieczne przechowywanie ziarna. Prawidłowo przechowywane ziarno powinno mieć nie więcej jak 14% wilgotności i temperatura ziarna powinna być niższa niż 10 stopni Celsjusza.
Suszenie możemy przeprowadzić na trzy sposoby:
Suszenie jednoetapowe to działanie gorącym powietrzem o wysokiej temperaturze, przy czym temperatura powietrza nie powinna być wyższa niż 80-90 stopni Celsjusza a w etapie końcowym 110 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura powietrza podczas suszenia to ryzyko uszkodzenia ziarniaków.
Suszenie dwuetapowe to w dużym uproszczeniu nic innego jak połączenie dwóch poprzednich sposobów suszenia. Pierwszy etap to suszenie wysokotemperaturowe a następnie powolne schładzanie ziarna poprzez odpowiednie traktowanie zimnym powietrzem
Przechowywanie
Wyczyszczone i doprowadzone do odpowiedniej wilgotności ziarno kukurydzy możemy przechowywać w magazynach lub silosach. Najważniejszym elementem tego procesu jest kontrola takich parametrów jak wilgotność i temperatura ziarniaków. Nie należy zapominać również o patogenach i szkodnikach, które mogą pojawić się w naszych magazynach. Do przechowania nadaje się ziarno o wilgotności 14 % w przypadku kukurydzy przechowywanej w okresie od 6 do 12 miesięcy a przez okres dłuższy niż 12 miesięcy 13%.
Odpowiedź na pytanie z tematu artykułu nie jest łatwa, zwłaszcza biorąc pod uwagę ilość czynników wpływających na efektywność i opłacalność produkcji jak również na bardzo niestabilną i szybko zmieniającą się sytuację na naszym rynku.
Opracowanie: AP
Właściwy termin zbioru kukurydzy
Źródła podają, że najwłaściwszym terminem zbioru kukurydzy jest przełom września i października, jednak w bardziej precyzyjnym określeniu terminu zbioru pomoże nam obserwacja ziarniaków i pojawienie się na nich stadium czarnej plamki. Stadium to oznacza, że kukurydza osiągnęła dojrzałość fizjologiczną i jest gotowa do omłotu. Stadium czarnej plamki wyznacza moment kiedy odcięty zostaje dopływ wody i substancji odżywczych z rośliny do ziarniaka. Podczas zbioru powinniśmy zwrócić uwagę na wilgotność ziarniaków kukurydzy, powinna ona wynosić 32% – 35%, większa wilgotność to większe ryzyko uszkodzenia ziarna podczas omłotu.
Zbiór kukurydzy
Zbiór kukurydzy na ziarno odbywa się przy wykorzystaniu tradycyjnych kombajnów zbożowych wyposażonych w specjalne adaptery. W zależności od wilgotności i przeznaczenia proces zbioru kukurydzy możemy połączyć i już na polu uzyskać ziarno lub jeżeli wilgotność ziarna wynosi 35%-45% zbieramy kolby, z których ziarno posłuży do celów konsumpcyjnych lub jako materiał siewny. Tegoroczne plony są szacowane na ok. 8 do 12 t/ha w zależności od rejonu uprawy. Rekordowy zbiór miał miejsce na Dolnym Śląsku i wyniósł 19,8 t/ha przy średniej wilgotności 14%.
Czyszczenie ziarna
Wilgotne i zanieczyszczone ziarno może być przyczyną rozwoju patogenów, które uniemożliwią jego wykorzystanie zarówno jako paszy dla zwierząt jak i materiału siewnego. Ziarno po zbiorach powinno więc zostać wstępnie oczyszczone i jeżeli stopień wilgotności nie spełnia norm powinno zostać dosuszone. Czyszczenie wstępne możemy podzielić na trzy sposoby:
- za pomocą separatorów pneumatycznych
- wialni sitowych
- wialni bębnowych
Proces suszenia
Suszenie kukurydzy to proces złożony, czasochłonny i czasami bardzo drogi, w skrajnych warunkach koszt suszenia ziarna może wynieść nawet do 50% kosztów produkcji. Zatem suszyć czy nie? Suszenie to proces, który umożliwi bezpieczne przechowywanie ziarna. Prawidłowo przechowywane ziarno powinno mieć nie więcej jak 14% wilgotności i temperatura ziarna powinna być niższa niż 10 stopni Celsjusza.
Suszenie możemy przeprowadzić na trzy sposoby:
- przewietrzanie
- suszenie jednoetapowe
- suszenie dwuetapowe
Suszenie jednoetapowe to działanie gorącym powietrzem o wysokiej temperaturze, przy czym temperatura powietrza nie powinna być wyższa niż 80-90 stopni Celsjusza a w etapie końcowym 110 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura powietrza podczas suszenia to ryzyko uszkodzenia ziarniaków.
Suszenie dwuetapowe to w dużym uproszczeniu nic innego jak połączenie dwóch poprzednich sposobów suszenia. Pierwszy etap to suszenie wysokotemperaturowe a następnie powolne schładzanie ziarna poprzez odpowiednie traktowanie zimnym powietrzem
Przechowywanie
Wyczyszczone i doprowadzone do odpowiedniej wilgotności ziarno kukurydzy możemy przechowywać w magazynach lub silosach. Najważniejszym elementem tego procesu jest kontrola takich parametrów jak wilgotność i temperatura ziarniaków. Nie należy zapominać również o patogenach i szkodnikach, które mogą pojawić się w naszych magazynach. Do przechowania nadaje się ziarno o wilgotności 14 % w przypadku kukurydzy przechowywanej w okresie od 6 do 12 miesięcy a przez okres dłuższy niż 12 miesięcy 13%.
Odpowiedź na pytanie z tematu artykułu nie jest łatwa, zwłaszcza biorąc pod uwagę ilość czynników wpływających na efektywność i opłacalność produkcji jak również na bardzo niestabilną i szybko zmieniającą się sytuację na naszym rynku.
Opracowanie: AP